На 15 май 2023 г. стартира изпълнението на

...
      На 15 май 2023 г. стартира изпълнението на
Коментари Харесай

Община Мездра стартира изпълнението на Проект „Грижа в дома в община Мездра“

      На 15 май 2023 година започва осъществяването на план BG05SFPR002-2.001-0209-С01 „ Грижа в дома в община Мездра “, процедура за непосредствено даване на средства BG05SFPR002-2.001 „ Грижа в дома “, финансирани от Европейски съюз посредством Европейски обществен фонд плюс, Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027.
Цел на Проекта:
Основната цел е да се обезпечи поддръжка в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа посредством даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, в това число и в изискванията на пандемична обстановка. 
Специфичните цели на плана са: 
1. Подобряване на достъпа до интегрирани обществени услуги и здравно-социални услуги, чрез обществено приобщаване; 
2. Улесняване достъпа на възрастни в неспособност за самообслужване и хора с увреждания, до съществени здравни услуги, които да се дават по едно и също време със обществени услуги в домашна среда;
3. Намаляване на риска от взаимозависимост от институционални грижи; 
4. Създаване на нови работни места в бранша на здравно-социалните услуги за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра; 
5. Повишаване на професионалните умения и мотивация на наетите да дават интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда; 
6. Настоящият план ще надгради осъществените действия и постигнатите резултати по сполучливо изпълнените планове на общината по процедури " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания " и " Патронажна грижа + " за даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора; 
7. Осигуряване на поддръжка към най-уязвимите групи от населението; 
8. Повишаване информираността на локалната общественост по отношение на опциите за приемане на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда по Програма „ Развитие на човешките запаси ” 2021-2027 г. 
Постигането на тези цели е в цялостно сходство и с задачите на процедура " Грижа в дома ", а точно осъществяването на характерна рекомендация 4 за 2019 година „ …Да предприеме ограничения за обществено приобщаване посредством възстановяване на достъпа до интегрирани обществени услуги… “ и характерна рекомендация 2 за 2020 година „ Да обезпечи подобаваща обществена протекция и съществени услуги за всички “, както и ще способства за осъществяването на принцип 18 „ Дългосрочни грижи “ от Европейския дирек за обществени права. 
Целеви групи по плана са: 
- възрастни в неспособност за самообслужване и хора с увреждания; 
- чиновници на снабдители на обществени и интегрирани здравно-социални услуги. 
Лицата, които се планува да бъдат обхванати от плановото предложение са 164 представители на изключително уязвими рискови групи: 
- възрастни в неспособност за самообслужване
- хора с увреждания.
Чрез плана ще се обезпечи претовареност на 41 домашни помощници, 1 здравна сестра, 1 диспечер и 1 водач. 
В община Мездра живеят 3099 пълнолетни лица с трайни увреждания. Самотните остарели хора са над една трета от популацията в общината. С изолираността на селата и ограничавания достъп до обществени и здравни услуги помощта на околните и взаимопомощта остава главен запас за хората в напреднала пенсионна възраст за справяне с ежедневните проблеми. 
Чрез плана ще се усъвършенства качеството на живот и достъпа до услуги за обществено включване в отговор на комплексните потребности на хора с увреждания и възрастни в неспособност за самообслужване, което ще способства за превъзмогването на последствията от общественото изключване и беднотия. Възрастните хора и лицата с увреждания ще могат да избират услуги и лицата, които им ги дават, ще се подкрепят при взимане на решение за услугата, която в оптималната степен дава отговор на потребностите им. Подкрепата ще бъде ориентирана към улеснение достъпа и до здравни услуги и към развиване на обществени услуги в общността, в поддръжка за обществено включване на хората с увреждания. 
Обща стойност на плана: 884 594.68 лева. 
Период на осъществяване: 14 месеца
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР